Poate pentru unii anotimpurile se succed cu stări diferite, cu mofturi, astenii ori hibernare. Pentru ea anotimpul e o chestiune de modă, căci hărnicuța noastră are mereu agenda plină. Bifează activitățile una câte una.
Toamna, Madame Delice pune creionul după ureche, leagă șnururile șorțului după gât și în talie și activează energia solară adunată din vară. Toată echipa e îndemnată la treabă. Începe stagiunea de conservat, congelat, uscat, fiert și copt. Darurile naturii încap treptat, cu formă, gust și miros în borcănelele din beciul familiei. Bifele din agendă chicotesc bucuroase de noul plan secret.
Și pentru că odihna pentru Madame Delice ține tot de creativitate, s-a gândit că la finalul iernii să le ofere tuturor localnicilor un spectacol vitaminizant și stenic.
A discutat amănunțit cu toate fructele care își mențin tonusul în borcănelele cu dulceață. Atribuie pentru fiecare rolurile pentru piesa de teatru dedicată întregii comunități. Că asta pune la cale. Toate fructele vor deveni celebre în bucătăria ei. Scena e special decorată cu lemn, plante naturale și linguri gravate ca pe vremea bunicii. Farfurioare albe de porțelan și boluri transparente cu nuci și semințe. Cortina de catifea albastră sosește azi de la croitoreasă. Borcănelele cu etichete sunt aranjate de maestrul muzical, le-a umplut diferit, ca la atingere să emită sunetele din partitură.
Scenariul a fost scris chiar de autoarea seriei dramaturgice Anotimpuriada. A fost o bucurie să le accepte colaborarea, toți știau ce bine le va scrie rolurile. Madame Delice se ocupă personal de coordonare, până la cel mai mic detaliu. O poveste de iarnă, cu borcănele de dulceață care se amuză când viscolul le suflă-n capace, într-o mică urbe în care localnicii se îndulcesc vizibil și își schimbă stările cu fiecare lingură din amestecul de fructe atent preparate.
Nucile verzi joacă rolul de globuri caramelizate. Sunt dulci-amărui și vorbesc despre ființele care își transformă supărarea în beneficii neprevăzute. Cireșele amare sunt damele trezite din somnul amărui și, corect coafate, devin demne de toată dulceața. Gutuia țanțoșă povestește despre prietenia ei îndelungată cu para, de când le-a făcut cătina cunoștință – întâi le-a acrit puțin între ele, apoi însă le-a vitaminizat și îndulcit viitorul. Prunele ușor afumate din timpul pregătirilor pe lângă cazan au primit la timp în gazdă miezul de nucă și sâmburii de caise. La timp să le întărească ideea că totul e relativ și că încrederea le va sălta sufletul. Florile de salcâm și de soc sunt dansatoare, urmează indicațiile coregrafice ale prim-balerinului Șuier, fac e-meeting prin skype. Zmeura și căpșunele fac deliciul comic al scenei, cu pistruii lor adorabili, vor interpreta rolul frumuseților exterioare și interioare. Vișinele și fructele de pădure sunt un fel de gaițe acre, care se îndulcesc atinse de prima iubire. Piersicile și caisele sunt adolescentele cu obraji catifelați care își urmăresc visurile fără frică.
Ultimele repetiții sunt în toi, decorurile aranjate, rolurile învățate. Madame Delice pregătește cu bucurie sala unde va primi oaspeții. Ei nu-i place să pună etichete pe ființe, doar pe borcănele. Și vă așteaptă la degustat teatru cu dulceață pe pâine.