Cât e vara de lungă și bogată în roadele pământului, furnica nu stă o clipă să se bucure și ea de binefacerile razelor de soare. Să-și întindă articulațiile muncite și să boierească. Chiar nu are timp, pentru că misiunea ei e să strângă bob cu bob, frunză cu frunză și rădăcină cu rădăcină. Puțin din toate legumele și condimentele naturii. Le adună cu conștiinciozitate, ca-n arca lui Noe.
La ea în debara.
Pune rădăcinoasele la uscat și deshidratat, morcov, țelină, păstârnac. Apoi ceapa și ardeiul gras. Le strânge cu grijă în săculeți de iută și le atârnă de pereții mușuroiului. Când sunt bine uscate, le armonizează cu ierburi aromate, oregano, coriandru, presară boabe de muștar sprințare și nu uită nici de sare. Olecuță, cât să fie sănătoasă pentru orice inimă.
Când gerul și viscolul dau târcoale pe la ferestre, greierii vin zgribuliți și smeriți să ceară un borcănel cu amestecul hrănitor. Madame Delice ridică din sprânceană, înțeleaptă și cântărește repejor o grămăjoară de 100 g. Numai bun de presărat pe tocănițele de legume și chiar pe fripturi. Ca să vă țină pe bune de aromă și de gust natural până la recolta de vară.